Sep 12, 2015

LETS FRY SOME FRENCH FRIES

IMG_1187

Hellou!

Viime aikoina mun elämään on kuulunnu töitä, pari aika superia ylläriä, Troy Sivanin uuden levyn kuuntelua (niin huippu), mahtavan sarjan seurailua, sekä kotitekoisten ranskalaisten ja hamppareiden väsäilyä. Päätettiin ottaa semmonen tavote tälle syksylle, että kokkailtais eri maiden ruokia aina viikonloppuaikoina ja tää meidän kulinaristinen makumatka lähti nyt liikkeelle USAsta suussa sulavien hamppareiden ja uppopaistettujen ranskalaisten kera. Koska mun mielestä itsetehdyt ranskalaiset ja hampparit vie mäkkärin tms. tuotteen ihan 6-0, päätin jakaa tän aterian reseptin myös teille, joten eiköhän siirrytä suoraan itse ohjeisiin:

IMG_1161

IMG_1167

IMG_1171


Ranskalaiset:

n. 3-4 Perunaa/hlö
Reilusti öljyä uppopaistamista varten

1) Alota ranskalaisten valmistaminen pesemällä perunat hyvit. Tämän jälkeen leikkele niistä ranskalaisen muotoisia paloja
ja laita palaset likoomaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi. 

2) Keitä perunatikkuja n. 5-10 minuuttia, jotta ne vähän pehmenevät, mutta eivät täysin kypsy.
Kun perunat on kiehunnu, levittele perunatikut lautaselle, kuivaa huolellisesti
ja anna niiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi. 

3) Laita öljykattila levylle ja anna lämpötilan kohota 130´C:seen. Sitten ei muuta ku kattilan kansi varuiks hollille
ja huoneenlämpöiset perunat tirisemään n. 5 minuutiksi. Niiden ei ole vielä tarkoitus saada väriä, vaan kypsyä.
Kun perunat on tirissy aikansa, nostele ne paperinpalojen päälle kuivumaan ja viilemenään uudelleen huoneenlämpöisiksi. 

4) Nosta öljyn lämpötila 190´C:seen ja heitä huoneenlämpöiset perunatikut uudelleen tirisemään.
Tässä vaiheessa ranskalaisten on tarkoitus saada väriä ja rapeutta pintaan.
Tämä kestää n. 5 minuuttia, jonka jälkeen nostele ranskalaiset paperin päälle jäähtymään,
ripottele päälle suolaa ja sitten nää rapsakat ranskalaiset ovatkin valmiit!


Näitä ranskiksia ei kyllä missään nimessä voi sanoa pikaruuaksi,
mutta eiköhs se niin mene, että hyvää kannattaa odottaa...

_______________________________________________________

Sämpylät: 

5dl Maitoa
50g Hiivaa
1rkl Sokeria
½rkl Suolaa
n. 12dl Vehnäjauhoja
½dl Öljyä

1) Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen.
Tämän jälkeen heitä mukaan suola ja sokeri

2) Lisää joukkoon n. 8dl jauhoja samalla vaivaten taikinaa.
Tämän jälkeen vuorottele öljyn ja jauhojen kanssa ja lisäile jauhoja,
kunnes taikina irtoaa astia reinoista ja sormista

3) Kohota taikinaa kulhossa 30min ja vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pihalle.

4) Muotoile taikinasta n. 10 isohkoa pyöreää leipää, laita pellille ja anna kohota vielä 15min.

5) Heitä sämpylät uuniin 225´C:seen n. 15-20min (riippuu koosta).
Sitten ei muuta ku valmiit sämpylät uunista ja täyttämään niistä hamppareita!

________________________________________________________

Pihvit:

400g Jauhelihaa
2kpl Kananmunia
1kpl Sipulia
1dl Maitoa
0.5dl Korppujauhoja
2tl Suolaa
2tl Pippuria

1) Sekoita korppujauhot maitoon ja anna turvota hetki.

2) Lisää turvonneeseen seokseen kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi mössöksi.

3) Muotoile niistä vähän sämpylöitä isompia pihvejä (kutistuvat vähän paistaessa) ja paista pannulla kypsiksi.

IMG_1178

IMG_1194

Kun kaikki pihveistä sämpylöihin on saatu hoidettua, on aika hoitaa sisälle tulevat ainekset. Meillä hampparin täytteistä vastasi pihvin lisäksi pekonisiivut, salaatti, tomaatti, suolakurkku, majoneesi ja ketsuppi, sekä tietenkin juustosiivut. Koko aterian kruunaa sitten jälkkärinä tarjoiltu pirtelö tai jäätelöannos, nam nam!



Kertokaas ihmeessä, mitä tykkäsit tämmösestä postauksesta. 
Pitäiskö mun jatkossakin julkaista täällä makumatkan tuotoksia reseptien kera?

2 comments

  1. Vouu noi ranut näyttää paremmilta kuin suurimmassa osassa ravintoloista! Tekis mieli kokeilla ite, mut poden jotain pakokauhua rasvan räiskymistä kohtaan:D

    sofiaelizabetha.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sitä ne kyllä oliki ja ton öljyn kanssa kyllä pitääkin olla aika varuillaan, mutta kun lämpötilaa saa pidettyä silmällä, eikä kattilaan joudu vettä, niin räiskymistä ei tapahdu oikeastaan ollenkaan :)

      Delete

© Jere Viinikainen | Photographer
Maira Gall