Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

15.1.2016

NÄIN SAAT KESÄTÖITÄ 2
Hellou!

Vaikka vuosi on vasta hiljattain vaihtunut ja joulukinkut saatu sulateltua kuntosaleilla, ni niin se vaan on, että kohta on se aika vuodesta, kun eri yritykset ja paikat alkavat etsiä kesäksi innokkaita nuoria kesätyöläisiä. Tein aikalailla tasan vuosi sitten Näin saat kesätöitä -postauksen, jossa kerroin 5 perusvinkkiä siihen, miten saada kesätyö. Kyseinen postaus keräsi aikamoisen määrän sivunäyttöjä ja useiden kommenttien perusteella meikäläisen työnhakuvinkit tuli tarpeeseen. Nyt kun tämä aihe alkaa jälleen olemaan  monille teistä ajankohtainen, päätin antaa oman panokseni asialle ja niimpä on jälleen aika laittaa jakoon 5 vinkkiä siihen, miten just sä saat ens kesälle kestyöpaikan!
1) Muista avoimet hakulomakkeet. Nykypäivänä on tuhottamasti eri paikkoja, joissa työpaikat etsivät uusia työntekijöitä. Löytyy eri nettisivuja, sosiaalisessa mediassa järjestettyjä työnhakutempauksia ja kaikkea tältä väliltä. Näiden ilmoitettujen työpaikkojen lisäksi on myös paikkoja, jotka eivät suoranaisesti mainosta sitä, että he ovat etsimässä työntekijöitä. Tästä johtuen kannattaa pohtia lähiseuduilla olevia mahdollisia työpaikkoja, selaille niiden omia nettisivuja ja lähettää avoimia hakemuksia (tai vaikka laittaa s-postia paikan pomolle tai muulle vastaavalle) ja kysellä tätä kautta mahdollista työpaikkaa kesäksi. Myös paikan päällä käyminen ja kasvotusten kyseisen paikan pomon kanssa jutteleminen on mahdollista. Tällä tavoin saat ainakin heti selville mm. sen, etsiikö kyseinen paikka työntekijöitä, tai milloin heidän hakuaikansa on.

2) Hyödynnä suhteita. Suhteet ja oma verkosto ovat asioita, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää työtä hakiessa. Itse olen oppinut sen, että suu kannattaa aina avata niin tutuille, kuin tuntemattomille ja kannattaa avoimesti kertoa siitä, mikä itseään kiinnostaa ja sitää mitä haluaa tulevaisuudessaan tehdä, sillä ikinä ei tiedä, keitä tämä juttukaveri sattuu tuntemaan. Tämä on myös kohta, joka tuppaa aina nousemaan esille sellaisten työnhakijoiden joukossa, jotka syystä tai toisesta jäävät ilman haettua paikkaa: "Aina ne paikat jaetaan suhteiden kautta - Ei töitä saa ilman suhteita - Ei mulla oo mahdollisuutta saada tätä työtä, ku ei mulla oo suhteita työnantajaan..." ja se on mun mielestä asia, johon ei kannata hakijana kuluttaa voimavaroja. Mä en ole ikinä saannut työpaikkojani suhteilla, vaan aktiivisuudella ja omalla kohdallani mä olenkin luokitellut suhteet vain yksittäisten hakijoiden bonukseksi.

3) Mieti missä olet hyvät. Ota vaikka kynä ja paperia esille ja listaile asioita, joissa mielestäsi oot hyvä. Jos tuntuu, ettei susta löydy mitää hyvää, niin koita kovemmin, jokaisessa on jotakin hyvää. Ne voi olla vaikka ihan pieniäkin juttuja, kuten se, että olet visuaalisesti lahjakas, tarkka ja tunnollinen, hyvä puhumaan, tai ihan mitä vaan! Tän lisäksi kannattaa myös listata ylös asioita, joissa tunnut olevasi huono, tai joissa haluaisit olla hyvä. Tällaisia voisi olla esim. se että olet ujo, vähäpuheinen, huolimaton... Tällä tavoin tiedät, missä sulla on kehitettävää ja millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää jatkossa huomiota. Kun sulla on lista valmiina, niin on aika hyödyntää sitä! CV:ssä kannattaa ehdottomasti mainita niitä hyviä puolia itsestään ja vastaavasti työhaastatteluissa kannattaa petrata kohdissa, joissa tunnet olevasi huono. Tällä tavoin saat tuotua parhaan mahdollisen itsesi esille!

4) Puske itseäsi eteen päin. Tää on ehkä se kohta, johon omassa kaveripiirissäni törmään useimmiten. Usein tuppaa ihmiset valittamaan sitä, kuinka se kesätyö olisi kiva ja kuinka olis mahtavaa saada vähän rahaa taskun pohjalle. Tästä huolimatta sen työnhaun eteen ei olla valmiita tekemään juuri mitään ja jos keväällä sattuu yhtenä iltana vapaata aikaa olemaan, niin saattaa jopa muutamaan paikkaa hakemus lähteäkkin. Ole siis aktiivinen oikeaan aikaan, sillä kesälomalle päästyä on hieman myöhäistä lähteä samalle kesälle töitä hakemaan. Ja vaikka olo olisi keväällä kuinka rätti-poikki-väsynyt, eikä yhtään tekisi mieli alkaa CV:tä ja työhakemuksia kirjoittelmaan, saati lähteä paukkupakkasiin niitä töitä etsimään, niin kannattaa muistaa, että kesälle se tullaan luultavastikkin palkitsemaan. Työnhaku käy myös työstä ja niin se vaan menee, että tarjottimella sitä kesätyöpaikkaa sulle tuskin tuodaan.

5) Ota kesätöistä kaikki irti. Nyt en tarkoita sitä, että nauti täysin siemauksin mansikoiden poimimisesta, tupakan tumppien keräilemisestä, tai kalojen perkaamisesta (tokihan siitä itse työstäkin kannattaa löytää ne kaikki positiiviset puolet ja nauttia siitä mitä tekee!). Nyt tarkoitan sitä, että pidä työpaikallasi silmät auki ja juttele muiden työntekijöiden kanssa, kerro jatkosuunnitelmistasi pomolle, tutustu siihen työympäristöön ja koita katsoa, olisiko kyseisellä paikalla tarjota kesätöiden jälkeen jotain muuta työtä esim. joululomalle, koulun ohelle, tai  vaikka sinne ensi kesälle!


Ei muuta ku tsemppiä kaikille, jotka meinää hakea ens kesälle duunia!

SHARE:

2 kommenttia

  1. Huomaa kyllä että panostat tähän blogiin! Tosi hyviä ja kiinnostavia postauksia ja etenkin tästä kesähakupostauksesta on varmasti monelle hyötyä! :)

    VastaaPoista
  2. Tämä oli tosi hyvä ja ajankohtainen postaus, ja varmasti useille hyötyäkin! :)

    VastaaPoista