Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

3.4.2016

MISSÄ MENEE RAJA?

jere_viinikainen_katarina_kirvesmäki_valokuvaus1

jere_viinikainen_katarina_kirvesmäki_valokuvaus2

jere_viinikainen_katarina_kirvesmäki_valokuvaus3

jere_viinikainen_katarina_kirvesmäki_valokuvaus

"Katsotaan miten blondi pärjää tässä asiakaspalvelussa... Noniin, toi olisi pitänyt tehdä toisin, blondi mikä blondi - Sun pitäisi värjätä punainen raita sun hiuksiin, jotta sut näkisi paremmin - Lähtisin ekana ruokkimaan tota mallia :D (tuli julkaisemaani kuvaan, jossa kommentti koski mallia) - Mä en tunne sua, jos sä pukeudut noin..."


Olen kuullut noi kaikki yllä mainitut lausahdukset tässä viimeisen puolen vuoden sisällä. Asiakaspalvelutyötä tekevänä saan usein kuulla melko henkilökohtaisia asioita kasvotusten täysin tuntemattomilta. Milloin kommentoidaan mun hiusväriä, milloin kiinnitetään huomiota mun muuhun ulkonäköön ja milloin sitte vaan puretaan sitä omaa pahaa oloaan laukomalla päättömiä asioita. Kasvotusten.

Saan kuulla mun hiusten väristä viikottain. Pääosin pelkkää positiivista, mutta kyllä sinne joukkoon aina negatiivistakin mahtuu. Joo, mä myönnän, että onhan se aina kiva saada kehuja täysin tuntemattomilta ja se tuo aina hyvän mielen, kun toinen tulee hymyillen sanomaan, että onpas sulla kivan väriset hiukset. Se saa hymyn munkin huulille! Näitä kehuja kuitenkin kuulee melko harvoin ja usein ihmiset tuppaavatkin keskittymään niihin epäkohtiin ja -onnistumisiin. Onko se vaan se, että me ollaan suomalaisia?

Ihmiset eivät edes tajua, miten paljon niiden sanat loukkaavat. Yleensä kun joku kommentoi mun ulkonäköä, tai muuta erittäin henkilökohtaista asiaa, se vedetään vitsinä ja sen päälle vielä nauretaan. Vitsinäkö sä haukut mut tyhmäksi blondiksi, joka ei osaa työtään? Vitsinäkö sä takerrut mun virheisiin, joille mä en voi mitään? Ja hei, vaikka mä mahdollisesti hymähdänkin sun naurun räkätyksen aikana, niin se johtuu mitä todennäköisimmin siitä, että mä en saa sanaa suustani, kun mä oon niin hämmilläni sun vitsistä.

Mä ymmärrän sen erittäin hyvin, että varsinkin asiakaspalvelutyössä kommentoidaan sitä työtä ja huomautetaan, jos siinä työssä tekee jonkin asian väärin, mutta miten voidaan kommentoida sitä työntekijää, tai ihmistä ylipäätään ja vieläpä negatiivisesti ja erittäin hävyttömällä tavalla. Miten sitä ei voida miettiä, että mitä sieltä suusta päästelee? Työskenneltiin me sitte roskakuskina, putkimiehenä, somettajana tai asiakaspalvelijan, ni me ollaan silti kaikki ihmisiä. Mä olen ihminen just niinku säki ja mulla on tunteet just niinku sullaki. It´s that simple.

Millainen kommenointi on vielä asiallista? Niin. Missä menee se raja?
SHARE:

3 kommenttia

 1. Ihmiset sanoo mitä vaan anonyyminä, se luo jotain ihmeellistä turvaa. Ei mitään väliä kuinka paljon loukkaa toista, kunhan ei tee sitä omilla kasvoilla. Moni ei ilmeisesti ymmärrä sitä, että netissä haukkuminen on ihan yhtä paha kuin kasvotustenkin. Ja tosta asiakaspalvelusta ja sen yhteydessä tapahtuvasta naureskelusta - säälittävää. Voin kuvitella että nääkin naureskelijat on kaikki aikuisia ihmisiä? Että miten ei osata vieläkään käytöstapoja vaan sanotaan jotain tolalsta idioottiia.. Pitäis vaan osata jättää tollaset kommentoijat omaan arvoonsa mut tietenkin se ärsyttää :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuit Katarina asian ytimeen: poikkeuksetta kasvotusten tulevat törkeät ja asiattomat kommentit tulee juurikin keski-iän tienoilla olevilta ja vaikka sitä yleensä antaa sanojen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ni kyllä se jaksaa aina pöyristyttää. Aikuiset ihmiset hoi, miten teillä riittää pokka?

   Ja joo, siis sosiaalinen media onkin tässä suhteessa jo ihan oma lukunsa, huh huh!

   Poista
 2. Minusta pitäisi jokaisen tajuta se että jos ei ole mitään positiivista sanottavaa niin pitää enenmmin suunsa kiinni. Kehut on aina tervetulleita mutta haukkua ei pitäisi koskaan - ei edes vitsin turvin! :)

  Itsekin olen ollut asiakaspalvelutyössä mutta en ole koskaan kohdannut tuollaista käytöstä... onkohan eroa asiakaskunnassa, paikkakunnassa tai jossain muussa? Todella harmillista tuollainen ja ymmärrän täysin että vaikka se ilkeä kommentti pitäisi vain unohtaa niin se jää vaivaamaan todella helposta :/

  P.S Kivasti kirjoitettu postaus ja sana hallussa! :3 Olikin ensimmäinen miehen pitämä muotiblogi johon minä olen törmännyt ja ihastuin! :3

  VastaaPoista