Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

26.11.2016

FAKTOJA LAHDESTANyt kolme kuukautta Lahdessa (vai pitäisikö sanoa Lahessa)  asuneena voin sanoa, että olen päässyt kiinni kaupungin menoon ainakin hiukan pintaa syvemmin. Asiat tuntuvat rullailevan omalla painollaan ja moni asia tuntuu olevan tavalla tai toisella eri lailla, kuin kotikaupungissani Hyvinkäässä. Tästä johtuen tänään onkin aika listailla asioita, joihin olen näiden viimeisten kuukausien aikana Lahessä törmännyt:

Liikennekulttuuri: Lahdessa liikennekulttuuri tuntuu olevan Uudenmaan asukin näkökulmasta ihan vinksallaan. Suojateiden kohdalla autot ovat ne jotka menevät ensin ja kävelijät tulevat perässä, jos tilaa löytyy. Tästä johtuen olenkin meinannut jo pari kertaa jäädä auton alle, sillä neljällä pyörällä liikkuvat eivät vaan tunnu odottavan sitä suojatien reunalla seisoskelevaa henkilöä sinne tielle ennen heitä.


Kauppojen aukioloajat: Ehkä se eniten opettelua vaatinut muutos Hyvinkääseen nähden on kauppojen aukioloajat. Kun Hyvinkäällä ja muualla Uudellamaalla päästiin pidennettyjen aukioloaikojen pariin jo reilu vuosi sitten, nautitaan Lahden suunnalla edelleen turvallisesti vanhoista ajoista. Koko keskustasta löytyy mun tietämyksen mukaan yksi ainoa kauppa, joka on 21 jälkeen auki ja auta armias, jos tekisi mieli lähteä ruokaostoksille viikonloppuna 20 aikaan...

Mustamäen tunneli: Tällä hetkellä yksi kaupungin epämiellyttävimmistä paikoista. 400 metriä melua ja korkeaa nousua. En kyllä yhtään kadehdi ihmisä, jotka asuvat tän kuvissakin näkyvän tunnelin toisella puolen.


Jouluvalot: Kuumin puheenaihe Lahdessa viimeisten viikkojen ajan on epäilemättä ollut kaupungin jouluvalot. Keskellä toria nököttävää joulukuusta aavistuksen muistuttavaa härpäkettä on onnistuttu vertailemaan ties kuinka monen muun kaupungin kuuseen ja katuja koristavien valojen liiallisesta kirkkaudesta on onnistuttu vääntämään riita jos toinenkin. Yleisesti voisi sanoa, että kaikilta Lahden seudulla asuvilta löytyy mielipide jos toinenkin tästä valo-episodista, joka on kaupungille maksanut jo lähemmäs satatuhatta euroa.

Kulkuyhteydet: Tähän loppuun on pakko sanoa jotain positiivistakin ja se on ehdottomasti kulkuyhteydet muihin kaupunkeihin. Jo heti muuton yhteydessä olin älyttömän innoissani siitä, että Lahdesta lähtee Onnibussi ja vaikken kyseisellä menopelillä vielä ikinä olekaan matkaani taittanut, niin ainakin se on sielä tarpeen sattuessa olemassa. Myös ajallinen matka Helsinkiin on ehdottomasti plussa ja tunnin taipaleen takia sielä tuleekin visiteerattua melko usein.


Asutko sä Lahdessa, tai löytyykö sulta muuten vain kokemuksia kyseistä kaupungista?
-Jaa ne alas ja jatketaan sielä keskustelua kaupungin parhaista ja pahimmista puolista
SHARE:

9 kommenttia

 1. Musta tuntuu, että Lahdessa ois jouluvalot ympäri vuoden (tai sitten ne laitetaan sinne super aikasin!) En siis tosiaan itse asu Lahdessa, mutta n. kerran kuussa siellä tulee käytyä. Oon pari kertaa ollut siellä ihan hukassa eikä puhelimen navigaattorikaan ole toiminut, mutta joka kerta olen onneksi löytänyt sinne minne on pitänytkin. Noista autoilijoista oon ihan samaa mieltä. Suojatien yli täytyy melkein juosta eikä ikinä tiedä mistä joku auto vetää eteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, jotenkin ihana kuulla, etten oo ainoo, joka on tätä mieltä Lahden liikennekulttuurista :D
   Ja joo, ne valot kyllä tuli tänä vuonna jotenkin extra aikasin sinne katujen varsia koristamaan!

   Poista
 2. Lahdessa nuoruutensa viettänyt (-> 25 v) ja nykyään Hyvinkäällä asuvana luulen, että missään ei anneta jalankulkijoille tietä. Lahdessa ei anneta myöskään tilaa jos olet vaihtamassa kaistaa ja laitat vilkun päälle niin sivulla oleva takuulla kiihdyttää niin ettei kaistanvaihto helppoa ainakaan ole :)
  Tuota tunnelia on isäni ollut rakentamassa ja se on pelottava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, musta taas tuntuu, että Hyvinkää ja Lahti on kuin yö ja päivä tän tien annon suhteen :D
   Voin kyllä yhtyä tohon tunnelin pelottavuuteen, se on nimittäin ihan järkyttävä!

   Poista
 3. Haha, näin melkein lahtelaisena voin kyllä allekirjoittaa joka kohdan... :D

  VastaaPoista
 4. Itse en ole Lahdessa ikinä edes käynyt, mutta tää oli kyllä hauska postausidea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit, tosi kiva saada tämmöstä palautetta, vaikkei Lahti sulle olekaan millään tasolla tuttu! Kiitos paljon Jenny :)

   Poista
 5. Hahaha tää oli niin hyvä postaus! Mä asuin viimeisen vuoden Lahessa ja oon muutenkin siellä liikkunut aika aktiivisesti muutaman vuoden ajan ennen kuin nyt syksyllä muutin pk-seudulle ja voin niin samaistua varsinkin tohon ekaan kohtaan. Varsinki viime kesänä ku keskusta oli kaikenmaailman remontin peitossa niin jalan tai pyörällä liikkuminen siellä oli varsin mielenkiintoista :-D

  VastaaPoista