Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

5.4.2017

PUHUTAAN HETKI TEKIJÄNOIKEUKSISTA
Tekijänoikeudet, mitä ne on?

Voisin sanoa, että joka ikinen sieltä ruudun toiselta puolen on jossain vaiheessa elämäänsä törmännyt asiayhteydessä tai toisessa tekijänoikeuksiin. Osa näistä kohtaamisista on varmasti ollut tietoisia, mutta yhtälailla osa tilanteista on voinut jäädä täysin huomiottakin. Ku puhutaan tekijänoikeuksista, niin mulla tulee ainakin ensimmäisenä mieleen Youtuben rajoittaman musiikin käyttö ja Googlen kuvahausta löytyvät vesileimoilla varustetut kuvat, mutta todellisuudessa se ei kuitenkaan oo koko totuus.

Syy miksi mä halusin nyt nostaa tän asian esille oli tilanne, johon itse törmäsi hiljattain Instagramin puolella: Olin kuvannut kuvasarjan erään henkilön kanssa ja Ellen Instagram päätti sitten jakaa omalla tilillään tästä sarjasta olevan kuvan (niin siistiä!). Alkuperäisissä julkaisuissa oltiin selvästi merkattu minut kuvaajaksi, mutta syystä tai toisesta Ellen feediin oli päätynyt merkityksi vain kuvassa poseeraava henkilö, sekä vaatteet ja asusteet, joita hänellä oli yllään. Mikä meni pieleen?

Yleisestihän kuvat ja musiikki ja muu tekijänoikeuksien alla pyörivä massa on tekijän omaisuutta, ellei asiasta olla tavalla tai toisella sovittu. Tää tarkoittaa sitä, että esim. valokuvan ottanut saa päättää siitä, onko toisella ihmisellä ylipäänsä lupaa käyttää jotakin kuvaa omassa sisällössään ja tarvitseeko tekijää ilmoittaa. 

Tämmösten säännösten myötä myös kaverin kanssa puhelimella napattu räpsykin on periaatteessa kuvaajan omaisuutta, vaikka todella usein tuppaakin näkemään Instagramin puolella kuvia, joissa kuvaajan ilmoittamisesta ei ole tietoakaan. Vaikka tämäkin käytäntö on ihan ok, niin ei se kuitenkaan saa olla itsestäänselvyys. Toiselle se saattaa olla vain räpsy, toiselle väylä ihmisten tietoisuuteen ja uran alkuun. Ikinä et voi tietää miten toinen suhtautuu tekijänoikeuksiin, mutta ainakin nyt tiedät sen, että kyseessä on oikeasti tärkeä asia ja aina pitää selvittää se, onko lupa käyttää jotakin materiaalia omassa sisällössään ja jos on, niin millaisin ehdoin...
SHARE:

9 kommenttia

 1. Hyvä että kirjoitit asiasta, monelle kun ne tekijänoikeudet todella ovat täyttä hepreaa. Toivottavasti tästä edes muutama ihminen taas saisi ajattelemisen aihetta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kiva kuulla, että meikäläisen ajatuksii täst aiheest arvostetaa siel ruudun toisellakin puolen!
   Ja toivotaan parasta, ite ainakin harmillisen paljon törmäänny viime aikoina tilanteisiin, joissa tästä asiasta ei ole ollut tietoakaan :)

   Poista
 2. Oon täysin samaa mieltä. Kirjoitit hyvän tekstin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes ja veikkaan, ettet todellakaan oo ainoo sisällöntuottaja, joka voi yhtyä näihin sanoihin.
   Ja kiitos Camilla, niin kiva kuulla tommosta meikäläisen tekstistä :)

   Poista
 3. Musta tuntuu, että tollasessa "arkisessa" paikassa kuin instagram, tekijänoikeus jutut unohtuu tosi helposti - vaikka ei todellakaan pitäisi. Hirmu tarkkana saa olla, jos haluu pitää huolta, että oma nimi pysyy kuvan takana :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä totta, kuvia satelee sosiaalisen mediaan nykyisin enemmän kuin ikinä ennen ja niinhän se on, että vaikka tämmöset asiat kuinka olisivat tärkeitä joillekin meille, niin aina sieltä löytyy yksilöitä, jotka eivät ole kyseistä asiaa edes ymmärtäneet. Toivotaan, että tän tekstin myötä edes muutama oppisi jotain uutta kuvista ja yleensä ottaen tekijänoikeuksista :)

   Poista
 4. Puhut kyllä asiaa ja ihan tärkeetäkin juttua mitä jotkut ei välttämättä tuu ajatelleeks! Hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Marianne ja niin ihana kuulla, että täältä löytyy mun lisäks muitakin, joiden mielestä tää asia on todella tärkeä. Toivotaan, että tästä olisi hyötyä edes muutamille :)

   Poista
 5. Tärkeetä asiaa! Etenkin just Instagramissa porukalta tuppaa unohtumaan tekijänoikeudet :-/

  VastaaPoista