Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

20.7.2017

MIKSI KULUTTAA KULUTTAMISEN ILOSTA?


                                                                    
WEARING
JACKET - Carlings
T-SHIRT - Primark 
PANTS - Dr. Denim
SOCKS - Adidas
SHOES - Nike
                                                                    
KUVAT: Laurarosilla

"No se on vaan 5 euroo ni ihan sama", sanoi vieressäni ollut suomalainen turisti ystävälleen tehdessään ostopäätöstä Berliinin Primarkissa.

Tämä lausahdus sai mut ajattelemaan kuluttamista ja täytyy sanoa, että se sai mut voimaan jopa hiukan pahoin. Tuntuu jotenkin järjettömältä seurata vierestä, miten se hintalapun numerosarja ohjailee ihmisiä. Ihan kuin millään ei olisi väliä kun joku on vaan halpa.

Primark on ääriesimerkki tämänhetkisen kulutusyhteiskunnan toimivuudesta. Ihmiset juoksevat kapeilla käytävillä lapaten ostoskoreihinsa järjettömiä määriä vaatteita ihan vaan sen takia, kun kaikki nyt vaan sattuu olemaan niiin halpaa (mun mielestä kyseinen liike ei edes ole niin järjettömän halpa...). Ei välttämättä ole edes väliä onko ostettavalle tuotteelle tarvetta, tai tuleeko sitä ikinä edes napattua sieltä vaatekaapin perukoilta käyttöön ostohetken jälkeen. Ainoa tärkeä seikka on se, että se on halpa. Sanonko vielä kerran: halpa.

Tää nykypäivän meno ei rajoitu pelkästään Primarkiin, tai pukeutumiseen. Samaa menoa on mahdollista todistaa yhtälailla myös esim. ruokakaupan kassalla.

En tiedä, oletteko te huomanneet mutta mulla ainakin asukuvissa kiertää yllättävän paljon samat vaatekappaleet. Näidenkin kuvien takki on nähty ensimmäisen kerran jo reilu vuosi sitten ja kengät ovat jo lähes vakiintuneet osaksi mun asukuvia. Toisinaan tää vaatteiden ainainen kierrättäminen asukuvissa tuntuu hiukan nololta, tämä kun on kuitenkin merkittävä osa mun blogia. En kuitenkaan voisi kuvitella itseäni ihmiseksi, joka kärräisi kuukausittain uutta kangasta kaappeihinsa ja jonka hyllyiltä roikkuisivat käyttämättömien vaatteiden hintalaput (suoraan sanottuna koen olevani jopa liian pihi sellaiseen).

Mun täytyy kuitenkin sanoa, etten mäkään mikään pyhimys tän kuluttamisen suhteen ole, en todellakaan. Tulee munkin tehtyä niitä hutiostoja, jotka päätyvät sitten käyttämättöminä kirppareille, tai jääkaapista homehtuneina roskikseen. Tän postauksen olikin tarkoitus olla silmiä avaava meille kaikille. Ehkä mäkin painan tän tekstin ensimmäisen lausahduksen visusti muistiin tulevia ostosreissuja varten: Jos en tarvitse, en osta...
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti