Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

6.2.2018

MITEN KÄSITTELEN KUVANI - VALOKUVAAJAN TAPA TOIMIA


                                                                    

Kuvankäsittely - Asia, jonka kautta tutustuin valokuvaukseen ja joka on aina ollut suuressa roolissa kuvieni suhteen.

Lähdin tutustumaan kuvankäsittelyyn ollessani vielä peruskoulussa. En noihin aikoihin valokuvannut, joten käsittelin päivän pitkät netistä löydettyjä kuvia ja harjoitin taitojani Youtubesta haettujen videoiden avulla. Näistä ajoista mulle on jäänyt elämään se, että kuvankäsittelyllä on mun töiden suhteen lähes yhtä suuri merkitys kuin itse kuvalla. Valmiin kuvan ei tarvitse kertoa todellisuutta, sen tarvitsee kertoa se, mitä mä kyseisessä tilanteessa olen mielikuvitukseni voimin nähnyt.

Käytän kuvien käsittelyyn Adoben Lightroomia ja Photoshopia. On olemassa tietyt asiat, jotka teen joka ikiselle kuvalleni ja siinä sivussa pieniä korjailuja, jotka toteutuvat vain harvoissa ja valituissa otoksissani.

Lähden liikkeelle Lightoomissa. Tässä ohjelmassa käyn läpi jokaisen kuvan perussäädöt. Katson valot ja varjot, säädän kontrastit, käyn läpi värisävyt ja mahdollisesti suoristan vinossa olevat kuvat. Tämän käsittelyn jälkeen kuvani ovat lähes valmiita, mutta koska se ei meikäläiselle riitä, niin jokainen kuva päätyy käymään läpi myös muutaman vaiheen Photoshopin puolella.

Photoshopissa käyn kuvista jokaisen kohdan huolellisesti läpi ja poistan kuvista asiat, jotka eivät sinne mielestäni kuulu (pölyhiukkaset, tahrat, ihon epäpuhtaudet ym.). Kun kuva on tältä osin kunnossa, luon kuvaan vielä valot ja varjot paikkoihin, joihin ne kuuluvat, mutta joissa niitä alkuperäisessä kuvassa juurikaan ole. Saatan myös lisätä hennon värisen filtterin, jolla ikäänkuin yhdistän kuvasarjan kuvat toisiinsa.

Pieniä juttuja, joilla on suuri vaikutus. Edellä mainitut kohdat toteutuvat jokaisessa kuvassa, jonka olen viimeisten vuosien aikana julkaissut.


Tämän kaiken lisäksi on olemassa myös paljon muita asioita, joita kuvilleni teen. Nämä kohdat eivät todellakaan käy toteen kaikissa kuvissani, vaan keskittyvät vain muutamiin harvoihin otoksiin, jotka ovat tämän editoimiseen vaaditun ajan ansainneet.

Henkilökuvissa käyn todella tarkasti kaikki kuvan kohdat läpi. Jos jokin asia ei miellytä mun silmää niin korjaan sen. Saatan hyvin tehdä pieniä korjauksia ihmisen luustoon, muovata vaatteen muotoa uudelleen, tai esimerkiksi muuttaa toisen silmän kokoa, mikäli se syystä tai toisesta ei toimi toisen silmän seurana. Kuulostaa melko dramaattiselta, mutta todellisuudessa nämä ovat niin pieniä korjailuja, ettei katsoja edes huomaa.

Tämän lisäksi toinen melko yleinen asia, jota osalle kuvistani teen, on taustan muuttaminen. Toisinaan tulee otettua kuva liian tiukalla rajauksella, jolloin saatan lähteä rakentamaan taustaa uudelleen ja näin ollen luomaan kuvasta sen näköisen, kuin sen olen päässäni nähnyt. Tämä on jo melko merkittävä muokkaus, mutta niin kuin aiemminkin jo olen sanonut, niin katsoja ei pääsääntöisesti tiedä mistä on lähdetty liikkeelle. Se näkee vain lopputuloksen ja pitää sitä ainoana oikeana kuvana/teoksena.Yllä olevat kohdat ovat vain niitä yleisimpiä kohtia, joita itse käytän. Näiden lisäksi on tietenkin myös paljon muita säätöjä, joita kuvistani on mahdollista bongailla. Jokainen kuva on mulle yksilö ja jokaisen kuvan kohdalla sitä käy läpi ne säädöt ja muokkaukset, mitkä tarvitsee.

Joku voi tämän postauksen jälkeen ajatella, että mä teen paljon muokkauksia kuvilleni, eivätkä ne näin ollen ole enää oikeita valokuvia. En todellakaan voi sanoa kieltäväni tätä, mutta se ei ikinä ole ollut mun tarkoituskaan. Mun tarkoitus ei ole kertoa kuvillani totuutta, mun tarkoitus on jakaa kuvieni kautta mielikuvia ja omaa mielikuvitustani...

°

Ja loppuun vielä yksi muistutus: yksikään valokuva ei kerro absoluuttista totuutta tapahtuneesta tilanteesta. Se on aina vain yhden ihmisen näkemys siitä, mitä on tapahtunut ja millä tavalla. Tämä on hyvä pitää mielessä varsinkin nykypäivänä, kun somessa julkaistaan enemmän kuvia kuin ikinä milloinkaan ennen.SHARE:

3 kommenttia

 1. Kuvanmuokkaus on koukuttavaa. Mä itse kannatan sitä ajattelutapaa, että kuva on valmis kokonaisuus vasta hienosäädön ja viimeistelyn jälkeen, eli käytän jokaisen kuvan muokkausohjelmien läpi. Sulla on kiva ja raikas tyyli luoda kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on, siihen hommaan voisi toisinaan uppoutua tunneiksi :D
   Komppaan ihan täysin sun ajatuksia, kuvan editoinnilla siitä kuvasta saadaan kaikki irti ja näin ollen päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen! :)

   Poista
 2. Itse olen harrastelija kuvaaja, joten katson asiaa vahvasti tästä kulmasta. Tuntuu, kun puhuu valokuvaajien kanssa, että tässä asiassa tosiaan on kaksi koulukuntaa. Toiset eivät muokkaa ja toiset muokkaavat. Itse en näe muokkaamisessa mitään pahaa, ajoittain tämä nostaa kuvan uudelle tasolle. Tuntuu että valokuvaajat ovat joko-tai asian suhteen. Laskeeko kuvan arvo muka jotenkin, kun sitä käsitellään. Kiitos muuten opettavasta postauksesta, opin myös paljon uutta!

  VastaaPoista