Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

24.6.2018

YKSIN VIETETTY JUHANNUS

 PHOTOS: Rafael Lindroos
                                                                     
WEARING
JACKET: Emmett
SHIRT: YSL
T-SHIRT: Primark
PANTS: Han Kjobenhavn
SHOES: Adidas
                                                                    

Hyvää grilliruokaa, mökkeilyä, saunomista, uimista ja ehkä vähän mölkkyä hyvää seuraa unohtamatta. Tätä näyttää olevan joka toisen suomalaisen juhannus ja tätä se itseasiassa on meikäläisenkin kohdalla ollut aiempina vuosina.

Tämä juhannus oli kuitenkin erilainen. Kaverit lähtivät mökkeilemään, perhe reissaamaan ja minä jäin yksin kaupunkiin tekemään töitä. Ajatus yksin vietetystä kaupunki-juhannuksesta tuntui jo viikkoja sitten todella vieraalta ajatukselta ja päässäni on pyörinyt ties mitkä kysymykset koskien tätä järjestelyä: Miksi mä en pääse mökkeilemään? Miksi kaikilla muilla on hauskaa? Miksi kaikki muut viettävät juhannuksen ystäviensä ympäröimänä? Miksi mä olen yksin?

Sitä ikäänkuin kaivoi omilla ajatuksillaan itselleen kuoppaa, johon tippua märehtimään sitä miten surkeaa ja yksinäistä elämä nyt on kun kaikki muut on tekemässä jotain kivaa. Juhannusaattona saunoessa sitä mietti yksin olemista ja sitä, miten ei ole sitä järveä johon pulahtaa, lounaalla sitä mietti sitä, miten ei ole ketään kenen kanssa grillailla ja illalla ennen nukkumaanmenoa sitä vielä kateellisena selasi Instagramin läpi ja voivotteli sitä miten täydellistä muiden elämä on verrattuna omaan. Tai noh, tältä mun juhannus ainakin aluksi tuntui.

Kun näin sunnuntaina päiväseltään mietin kulunutta viikonloppua, huomaan miten järjettömältä juhannuksen alla olleet ajatukseni kuulostavat. Todellisuudessa mulla on paljon ihania ihmisiä osana mun elämää lähes päivittäin. Tämä viikonloppu vain sattui olemaan poikkeus normaalin arjen keskellä ja jos tähän ei olisi osunut juhannusta, olisin saattanut jopa nauttia työpäivien jälkeen siitä rauhasta, joka nyt on kotona vallinnut. Lisäksi juhannuksen tapahtumat olisivat minä tahansa muuna viikonloppuna toimineet ihan täydellisenä tapana viettää iltaa: Älyttömän hyviä uunijuureksia ruuaksi, rentoutumista saunassa ja illalla leffan katsomista karkkipussin kanssa. 

Tämä tapa viettää iltaa/viikonloppua ei kuitenkaan istu suomalaiseen ajatusmaailmaan juhannuksesta ja ehkä juuri sen takia tuntui aluksi niin vaikealta hyväksyä se, ettei tänä vuonna mennä jokavuotisten perinteiden mukana vaan vietetään sitä juhannusta yksin kaupungissa.

Jos sitä vaan osaisi näissä tilanteissa ajatella hieman laajemmin ja miettiä sen yhden päivän tapahtumien sijaan sitä, mitä elämässä muuten tapahtuu. Miksi juuri juhannuksena pitäisi olla mökillä, miksei kesän mökkeilyä voi hoitaa vaikka heinäkuun puolella? Miksi juuri juhannuksena pitää grillailla hyvällä porukalla, miksei grillibileitä voi pitää vaikka seuraavan viikon tiistaina? 
SHARE:

1 kommentti