Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

14.10.2018

TESTISSÄ SITRAN ELÄMÄNTAPATESTI
Erinäisistä syistä olen viimeisten viikkojen aikana miettinyt - monien muiden tapaan - kuluttamista ja omia elintapojani.

Millainen kuluttaja mä oikein olen ja mihin ihmeeseen mä itse kulutan tämän maailman luonnonvaroja? Nämä kysymykset ovat pyörineet tiiviisti mielessäni ja tänään on aika ottaa selvää asioista ja näin ollen tehdä Sitran elämäntapatesti.

Koen, että Sitra elämäntapatestin kysymykset ovat hiukan liian laajoja vastausvaihtoehtoineen, eikä lopullinen tulos vastaa täysin totutta. En kuitenkaan kiellä, etteikö tuloksissa olisi jotain perää ja etteikö meillä kaikilla olisi tarvetta parantaa toimintaamme. Tässä vielä muutama pieni, mutta mielestäni tärkeä kohta, joita olen itse viimeisten vuosien aikana koittanut pitää erityisesti silmällä.

-Mieti tarkkaan tarvitseeko vaatteesi pesua, vai voisiko esim. tuuletus riittää. 
Oon itse viimeisen vuoden aikana vähentänyt älyttömästi turhaa vaatteiden pesua ja nykyään en pese oikeastaan ollenkaan farkkuja, tai päällyspaitoja, vaan pyrin hoitamaan ne tuulettamalla tai pakastamalla (tällä selviää monesti, jos ei ole tahroista kyse)

-Pakasta ruokaa.
Teen itse yleensä kerralla reilusti ruokaa, jonka jaan suoraan pieniin kippoihin, joista sitten pakastan osan. Näin saa vähennettyä kokkailua ja varmistettua sen, ettei ruoka ehdi pilaantua jääkaapissa. Lisäksi tällä saa helposti vaihtelua ruokavalioon, kun syö vuorotellen eri ruokia pakkasesta.

-Mieti ruokaostosten yhteydessä milloin ostamasi tuote on tarkoitus käyttää ja valitse sen mukaan ostamasi tuote.
Katson itse monesti tuotteiden päivämääriä kaupassa ja jos tarkoitukseni on käyttää ruoka-aine heti, niin miksi ostaisin tuotteen, jossa päiväystä on liikaa omaan käyttötarkoitukseeni. Tällä saan vähennettyä kaupan hävikkiä, kun tuotteet eivät jää vanhentumaan hyllyyn

-Vähennä muovin käyttöä.
Pyrin kaupassa kiinnittämään huomiota siihen, että ostaisin muovipakkausten sijaan esim. pahviin pakattuja tuotteita. Lisäksi pyrin uusiokäyttämään kaikki pienetkin muovipussit roskapusseina.Pieniä, mutta erittäin helppoja asioita, joilla pitkällä tähtäimellä on merkitystä. Jos sulla tuli mieleen jotain muita hyviä vinkkejä, niin rustaa kommenttia ja kerro niistä myös mulle...
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti