Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

9.1.2019

BLOGINI TUHOUTUI - LUOKITELTIIN VIRUKSEKSI


Blogin kirjoittaminen on jo usean vuoden ajan ollut osana elämääni. Homma alkoi vuonna 2013 harrastuksena ja on siitä asti kasvanut ja muovautunut elämäntilanteeni mukaisesti. Blogini tason ja ulkoasun kehittymisen lisäksi myös teidän kohdalla on tapahtunut kehitystä – niin kornilta kuin se kuulostaakin, niin koen, että meistä on tässä vuosien aikana muovautunut pieni yhteisö, jonka keskipisteenä on toiminut meikäläisen elämä ja tekemiset. Te ootte tukenut mua tässä vuosien aikana ja siinä samalla teidän määrä numeroina on myös kasvanut kasvamistaan.

Niin tai noh, teidän määrä numeroina kasvoi kasvamistaan siihen asti, kunnes blogini tuhoutui vuoden 2018 lopulla.

Hankin aikoinaan blogini ulkoasun eräältä, joka niitä tekee työkseen ja joka myy niitä omien nettisivujensa kautta. Päätös ulkoasun päivittämisestä ja hänen työnjälkensä valitsemisesta oli minulle aikoinaan helppo – homma oli edullista ja ulkoasun käyttöönotto vaivatonta. Tämä päätös vaikutti todella hyvältä siihen saakka kunnes saavuttiin vuoden 2018 lopulle.

Aloin viime kesänä saada blogiini englanninkielisiä kommentteja, jotka pian onnistuin analysoimaan bottien kirjoittamiksi. Aluksi sivuutin koko homman ja poistin nämä kommentit yksitellen, mutta viikkojen kuluessa näitä alkoi ilmestyä tarkistettavaksi aina vain useampia ja useampia (n. 10-20/päivä). Tässä vaiheessa huoleni heräsi ja olin yhteydessä blogini takana toimivaan tukeeni, josta sain kuulla, ettei kyseessä olisi mikään haitallinen ongelma ja paras vaihtoehto olisi vain asian sivuuttaminen. Jatkoin siis sosiaalisen median päivittelyä tuttuun tapaan ja elämäni tuntui botti-kommenteista huolimatta hymyilevän.

Ensilumen aikoihin koneeni näytölle lävähti kuitenkin ilmoitus, joka pompautti sydämeni hetkellisesti kurkkuun: palomuurini ilmoitti yhtäkkiä sivuni haitalliseksi, eikä suositellut sen avaamista. Tästä panikoituneena laitoin uudemman kerran viestiä tukeeni ja asiaa alettiin selvittämään. Pian kävi ilmi, että blogini ulkoasusta löytyi mitätön koodi, joka syystä tai toisesta vaikutti virukselta sitä kuitenkaan olematta. Tästä johtuen hakukoneet ja palomuurit alkoivat pitää sivuani haitallisena ja vaikka asia saatiin korjattua ja kyseinen koodi muutettua, jäi tieto ongelmasta elämään. Blogini ei siis edelleenkään näy osalle vierailijoista turvallisena sivustona.

Vaikka tiesinkin tässä vaiheessa kokeneeni valtavan takapakin tekemisteni suhteen, päätin pitää suuni kiinni ja jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Homma alkoi kuitenkin viikkojen kuluessa edetä etenemistään ja tilastojen käyristä aloin pian huomaamaan, miten vuosien aikana kertynyt yleisöni alkoi hitaasti, mutta varmasti vaihtua amerikkalaisiksi boteiksi. Kävijöiden määrä romahti, uusien kommenttien tulo tyrehtyi, eikä ketään enää tuntunut kiinnostavan sisältöni. Tämä vaikutti myös intooni tätä hommaa kohtaan, sillä alkoi tuntua turhalta rustailla tänne uusia postauksia tietäen, ettei niitä kukaan tulisi edes näkemään.

Onneksi asia kuitenkin huomattiin ja onnistuttiin korjaamaan. Kukaan ei vielä tule tietämään, kauanko asian korjaantumisessa tulee kestämään ja milloin blogistani oikeasti häviää tämä haitallinen sivusto -leima. Lohduttavaa on kuitenkin se, että tämä tulee jossain vaiheessa tapahtumaan ja huomaan jo nyt, miten olen onnistunut nousemaan sieltä syvimmästä kuopasta. Vaikka tämäkin asia on yksi niistä kulissien takana tapahtuvasta toiminnasta, niin halusin tämän suhteen olla kuitenkin rehellinen ja kertoa siitä, missä mennään. Vaikka tapahtunut harmittaa tällä hetkellä ihan järjettömästi, niin tästä ei auta muuta kuin ottaa opikseen (en ennen tätä tiennyt tämmöisen olevan edes mahdollista, haha) ja jatkaa eteenpäin. 

Tämän vuoden tavoitteenani on tuottaa vastoinkäymisistä huolimatta entistä laadukkaampaa sisältöä entistä enemmän...


SHARE:

2 kommenttia

  1. Huh ompa ikävä kuulla! Mutta kannattaa pyytää sivun uudelleen indeksoimista Google search consolen kautta, tällöin uskoisin että kun sivu indeksoidaan uudelleen sen tiedot päivittyvät nopeammin kuin jos vain jäisi odottelemaan :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho tämä ei ollut tullut mieleenkään, vaikka olenkin asiaan koittanut perehtyä ja hoitaa. Iso kiitos, tätä täytyy kokeilla! :)

      Poista