Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

7.3.2019

KAIKKI RAHASTA – OPISKELIJABUDJETTI

 
Palkka, tiliote, sijoitukset ja kulut – rahasta puhumista on pidetty aina yleisenä paheena, eikä se ole missään määrin aiheena sellainen, josta olisi suotavaa puhua työpaikan taukotilassa, saati sitten nostaa juhlapyhänä ruokapöytäkeskusteluihin mukaan. Olen itse tätä ajatusmallia vastaan ja senpä takia olenkin erittäin iloinen huomatessani, miten viimeisten kuukausien aikana tätä aihetta on onnistuttu tuomaan somessa esille.

Sosiaalisen median ammattilaisten keskuudessa käydyt keskustelut ja paljastukset raha-asioista ovat olleet meikäläisen mielestä erittäin mielenkiintoisia, mutta samalla myös tietyllä tapaa epärealistisia oman elämäntilanteen kannalta. Opiskelijana multa ei löydy kymmeniä tuhansia sijoituksista, saati satoja euroja ruokakaupan kuiteilta. Tämän takia haluankin nyt heittää oman lusikkani tähän soppaan ja kertoa omasta näkökulmasta katsottuna kaiken rahasta.

kaikki rahasta - opiskelijabudjetti. Paljonko tienaan

PALJONKO TIENAAN?

Kysymys, jota on pakko pohjustaa hieman kertomalla mun tän hetkisestä elämäntilanteesta: mä olen siis statukseltani opiskelija ja teen siinä ohessa mahdollisuuksieni mukaan töitä valokuvaajana ja sisällöntuottajana. Tästä johtuen päätoimeentulonani toimiikin valtion avustukset, eli lyhyesti sanottuna opintotuki ja asumislisä. Näistä kertyy helsinkiläisenä reilu 600€/kk ja tämä riittää juuri ja juuri vuokran maksuuni.

Töiden osalta puolestaan tienestini – yrittäjänä ehkä paremmin laskutukseni – vaihtelevat kuukausittain todella paljon. Toisinaan on täytynyt panostaa opintoihin enemmän ja näin ollen pitää työnteko kuukausien ajan nollassa, toisinaan on puolestaan pystynyt tekemään niin paljon keikkaa, kuin on vain ehtinyt. Tästä johtuen laskutukseni vaihtelevat  0-1500€/kk välillä ja nousevat kalenterivuoden aikana muutamiin tuhansiin.


MIKÄ ON KUUKAUDEN BUDJETTINI?

Vuokranmaksun ja koulumatkoihin liittyvien matkalippujen lisäksi mulla on kuukausittain käyttörahaa 280-320€ riippuen sen hetkisestä tilanteesta. Tähän summaan tulisi mahtua – ja onkin itseasiassa jo vajaa kolmen vuoden ajan mahtunut – kaikki menoni ruokaostoksista hiusten leikkaukseen ja vitamiineista vessapaperiin. 


PALJONKO KÄYTÄN RUOKAAN RAHAA?

Ruokaan tililtäni hupenee kuukausittain n. 100-200€ ihan sen mukaan, mitä muita kulueriä kyseiselle kuukaudelle asettuu. Jos esim. yhdelle kuukaudelle osuu parturissa käynti ja joku toinen isompi meno, tulee kuukausi syötyä edullista kotiruokaa. Sen sijaan toisena kuukautena saatan käydä kerran viikossakin ulkona syömässä tiedostaen sen, että siihen on silloin varaa. Loput budjetistani hupenee sitten kaikkeen muuhun, kuten erilaisiin kokemuksiin, kirppiksille jne.


KALLEIN OSTOKSENI?

Materiasta puhuttaessa se on varmasti mun läppäri, josta maksoin muutama vuosi sitten n. 3200€. Muista kulueristä sanoisin tähän kuuden viikon reissuni Jenkkeihin, johon kului muutama vuosi takaperin n. 5000-6000€


MISSÄ PANOSTAN JA MISSÄ PIHISTÄN?

Kulutuksen suhteen voin sanoa panostavani erityisesti kokemuksiin. Etenkin matkailu on asia, johon haluan panostaa vuosittain.Perus arkeni puolestaan on aihe, jossa paljolti pihistän. Mietin todella tarkkaan, mihin ja miten kulutan, jotta voin sitten tämän turvin nauttia siitä luksusesta ja esimerkiksi juuri matkailla, sisustaa, käydä ulkona syömässä, tai mitä ikinäMITEN JA MIHIN SÄÄSTÄN?

Vaikka tuloni ovatkin todella pienet ja tilastoja seuraamalla mut voi luokitella tällä hetkellä köyhyysrajan alapuolelle, niin säästäminen on asia, josta en ole suostunut opintojeni ajaksi luopua. Minulta löytyy täysi-ikäisyyden kynnyksellä avattu asuntosäästötili, jonne olen onnistunut opintojeni aikana siirtämään opintolainani kokonaisuudessaan. Tämän lisäksi omaan myös pienimuotoisen säästötilin, joka on toiminut turvanani kuukausina, kun en ole tehnyt töitä.


TALOUSSUUNNITELMA TULEVAISUUDELLE?

Suunnitelmiini kuuluu asunnon käsirahaan säästäminen ja lähitulevaisuudessa oman asunnon ostaminen, sekä näin ollen asuntohissiin hyppääminen. Tämän lisäksi olen pyöritellyt jo useamman vuoden ajan mielessäni rahastoihin sijoittamista ja tavoitteeni onkin päästä kesään mennessä mukaan tähän rahasto-maailmaan edes 10€/kk suuruisella summalla. Myös sijoitusasunto on asia, joka kiinnostaa, mutta jonka tiedän olevan epärelevantti vielä useiden vuosien ajan.


YLEISET AJATUKSET

Syy, miksi halusin ottaa osaa tähän puhutaan rahasta -trendiin on se, että koen itse eläväni sitä elämää, johon valtaosa ikäisistäni voi taloudelliselta asemaltaan samaistua. Tuloni ovat pienet ja mietin viikoittain sitä, mihin rahani käytän ja miten tulen siltä osin selviämään taas seuraavaan kuuhun ja siitä edelleen seuraavaan lukuvuoteen. 

Näistä ajatuksista huolimatta multa löytyy kuitenkin sitä rahaa matkailuun, heräteostoksiin ja säästöön ja se on mulle asia, josta olen tietyllä tapaa todella ylpeä. Perus arkeni pyörii melko kurinalaisella kuluttamisella ja mietin aina todella tarkasti sitä, mitä kaupasta ostan tai miten pankkikorttiani käytän. Kun tämän suhteen onnistuu pysymään tiukkana, löytyy sitä rahaa taloudellisesti huono-osaiseltakin maailman näkemiseen tai asunnon käsirahan säästämiseen...

SHARE:

3 kommenttia

 1. Hei tosi mielenkiintoista oli lukea myös sun raha-postaus opiskelijan näkökulmasta! Hyvä postaus :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Camilla ja samaa voin sanoa myös sun postauksesta! :)

   Poista
 2. Tää kuulostaa hyvin samalta, kuin mun rahatilanne. Mä myös saan tukia sen n. 500 euroa kuussa, siihen päälle palkat kuusta riippuen 50-600 euroa. Mun vuokra ja esimerkiksi kauppalaskut ovat yrittämättäkin onneksi tosi pienet, ja mulla menee palkoista riippuen 100-400 euroa kuussa säästöön. Noilla säästöillä pystyn sitten kustantamaan kampaajakäyntejä, matkakortteja, ulkomaanmatkoja ja muita satunnaisia isompia kuluja. Ja niinä kuukausina, kun rahat ovat tiukassa, ovat nuo samat säästöt tuomassa turvaa. Tarkoitus olisi myös aloittaa asuntosäästäminen, juuri opintolainojen avulla.

  Mä olen pari kertaa itse blogissa jakanut kuukauden tuloni ja menoni tarkkaan eriteltynä, viimeisin löytyy täältä jos kiinnostaa: https://www.pancakepalace.fi/2018/11/rahapaivakirja-syyskuu-2018.html

  Sanna / Pancake Palace

  VastaaPoista