Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

16.4.2019

MISTÄ SAADA MOTIVAATIOTA? - 5 x TEHOKKAAMPI ARKI


Mistä saada motivaatiota tekemisiini? -Kysymys, jonka sain hiljattain Instagramissa ja joka on siitä asti pyörinyt enemmän tai vähemmän mielessäni.

Olen aina ollut todella eteenpäin suuntautunut henkilö, joka on tavoitellut unelmiensa osalta tähtiä ja tiedostanut sen, ettei tässä maailmassa saavuta mitään ilman työtä. Jos jotain on halunnut niin sen eteen on aina tehnyt töitä ja tilanteissa, joissa tätä työntekoa ei ole palkittu niin on tullut ajateltua vain sitä, että nyt ei vain tullut paiskittua tarpeeksi kovaa hommia. Vaikka uskon tämän mentaliteetin vaikuttavan paljolti yllä esittämään kysymykseen, niin siitä huolimatta koen saavani motivaatiota tekemisiini myös muista asioista:


1) Kirjoita haluamasi asiat ylös

Kirjoitan kuukausittain ylös asioita, joita haluan elämässäni saavuttaa. Osa näistä asioista on valtavan suuria ja osa puolestaan todella pieniä ja arkipäiväisiä. Kaikkia näitä kuitenkin yhdistää se, että koen ne jollain tavalla tärkeäksi ja sellaisiksi, joita kohden haluan itseäni puskea. Luon tällä ikäänkuin merkitystä asioille, joita teen sillä miksi tehdä asioita ilman päämäärää tai nautintoa?


2) To Do -listan päivitys

Ensimmäisessä kohdassa keskityn asioihin, jotka haluan saavuttaa ja tässä puolestaan niihin asioihin, jotka minun on pakko suorittaa. Olen nyt muutaman kuukauden ajan listannut puhelimeni muistioon ylös kaikki asiat, jotka minun tulisi hoitaa – osa näistä asioista löytyy listalta, jonka kohdat tulee suorittaa samana päivänä ja osa puolestaan listalta, jotka on hoidettava saman viikon aikana. Kun listaa kaiken sähköposteista esseen kirjoittamiseen ylös ja näkee hommat yhtenä listana, on huomattavasti helpompi tarttua niihin ja lähteä suorittamaan niitä kohta kohdalta.


3) Ole armollinen itsellesi

Kun on vuosien ajan kiitänyt aropupun lailla unelmiaan jahdaten, on tullut opittua se, että itselleen on jossain vaiheessa oltava armollinen. Taukoamaton tekeminen ja asioiden suorittaminen ei pitkällä aikavälillä johda mihinkään hyvään ja sen takia on hyvä osata ottaa toisinaan myös astetta iisimmin jos siltä tuntuu. Sen sijaan, että antaisi itsestään koko ajan 80%, on parempi viettää toisinaan päivä Netflixin parissa ja antaa toisena sitten se 110% niille hoidettaville hommille.


4) Älä vertaa itseäsi muihin

Varmasti yksi vaikeimmista kohdista itselleni, sillä myönnän päivittelevän erittäin usein itselleni pääni sisällä sitä, miksei elämäni näytä samalta kuin jonkun, jota seuraan Instagramissa, tai miksei urani ole samassa pisteessä kuin jonkun tuttuni. Asian vaikeudesta huolimatta tämä on kuitenkin yksi koko listan tärkeimmistä kohdista, sillä tämänkaltainen vertailu ei loppupeleissä johda mihinkään hyvään. Paras vaihtoehto motivaation löytämiselle on keskittyä omiin tekemisiin ja hoitaa asioita omaan tahtiin.


5) Mieti, mitä olet jo saavuttanut

Nykyajan hektisessä maailmassa on hyvä toisinaan pysähtyä aloilleen ja miettiä, mitä kaikkea menneiden kuukausien, tai vuosien aikana on kerennyt jo saavuttaa. Kun näitä saavutuksia vertaa edessä häämöttävään etappiin, saattaa perspektiivi helposti muuttua ja hoidettavan homman suorittaminen helpottua. Motivaatiota hoidettavien asioiden suhteen on helppo kasvattaa sillä, kun miettii mistä kaikesta on menneisyydessä jo kerennyt selvitä.


Tässä oli 5 kohtaa, joita noudattamalla mä koen saavani motivaatiota arkeeni. Tietysti mullakin tulee aikakausia, kun motivaatio laskee, eikä tee mieli tarttua uusiin haasteisiin, mutta näillä pienillä kohdilla sitä on kuitenkin pääpiirteittäin onnistunut saamaan puhtia ja tehokkuutta omaan arkeensa...

SHARE:

2 kommenttia

 1. Tuo lista saavutettavista asiouista on kyllä hurjan tärkeä, samoin se että to do listaa päivittää säännöllisesti. Saan ainakin itse paljon enemmän aikaan kun saan konkreettisesti vetää viivan jonkun asian yli.

  Myös se, että katsoo taaksepäin sen verran, että ymmärtää mistä on lähtenyt ja mitä kaikkea on ihan oikeasti saavuttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä niin samaa mieltä noista ja nimenomaan se, kun pääsee vetämään to do -listalta yli hoidetun asian - helppo tapa saada enemmän aikaan! :)

   Poista