Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

20.8.2019

KIRJE 15-VUOTIAALLE JERELLE


Jerelle 20.08.2011

Moikka Jere, täällä tulevaisuuden sinä. Halusin kirjoittaa sulle kirjeen näin 8 vuoden päästä, sillä tiedän että elämässäsi on tapahtumassa tällä hetkellä todella paljon ja toivon, että voin olla täältä käsin tukemassa sinua.

Elät juuri tämän hetkisen elämäsi vaikeimpia aikoja. Vanhempasi ovat eronneet, sinulla tärkeä isovanhempi on nukkunut pois, eikä ystävien suhteenkaan mene erityisen hyvin. Koska tiedän näiden aiheiden painavan mieltäsi, niin halusin aloittaa tämän kirjeen paneutumalla itkunaiheisiisi.

Vanhempien erosta ja isovanhemman kuolemasta on sinun iässäsi kulunut nyt joitakin kuukausia ja itket edelleen itsesi sen takia viikoittain uneen. Olet asiasta samaan aikaan surullinen ja samaan aikaan vihainen – et pidä kohtaloasi reiluna. Miksei meillä ole yhtenäistä perhettä? Missä on mun koti? Mitä tapahtuu perheen yhteisille illallisille?

Tiedän kuitenkin, että olet jo vuonna 2011 ollut erittäin itsepäinen ja eteenpäin pyrkivä poika ja tästä johtuen uskallankin sanoa, että asiat kyllä järjestyvät. Papan kuolemaan liittyvä ikävä ei tule häviämään, mutta sen kanssa opit kyllä elämään. Opit myös entisestään arvostamaan sitä, mitä hän sinulle ehti elämänsä aikana antamaan ja miten hyvänä ystävänä hän sinulle kerkesi toimimaan. Kaikki ne retket, käydyt keskustelut, saunomiset – tai kuten pappa sanoi, kylpemiset – ja muut yhteiset hetket ovat ehkä päättyneet, mutta tulet vaalimaan niitä sydämessäsi ikuisesti. Tartu siis niihin ja koita parhaasi mukaan jatkaa tästä eteenpäin.

Vanhempien ero on puolestaan asia, joka tulee sotkemaan päätäsi vielä pitkään. Sopeutuminen uuteen arkeen ei tule olemaan sinulle missään määrin helppo. Ota siis tässä aikaa itsellesi ja koita sitä kautta löytää oma paikkasi. Lupaan, että enemmin tai myöhemmin tulet onnistumaan tässäkin ja saamaan tämän sellaiseen tasapainoon, että sinun on hyvä jatkaa omaa elämääsi eteenpäin.

Perhesiteiden ohella olet kerennyt kamppailla myös ystävyyssuhteiden kanssa. Olet peruskoulussa arvosanojen suhteen hyvä, mutta sinulta puuttuvat ystävät ympäriltäsi. Et ole päässyt viettämään viikonloppuja tai arki-iltoja kavereiden kanssa ja tiedän miten paljon se sinua syö. Olet juuri näihin aikoihin todella yksinäinen, mutta jos yhtään lohduttaa niin haluan antaa sinulle kuitenkin kiitosta siitä, miten olet tämän asian hoitanut! Joku muu olisi saattanut jäädä sänkyynsä potemaan itsesääliä, mutta sä menit ja nautit elämästäsi yksin. Opit löytämään asioita, joista nautit ja elämään elämääsi muiden sijaan itseäsi varten. Et vielä 15-vuotiaana ole ymmärtänyt, mihin ne lukuisat kirppiskierrokset ja Helsingissä vietetyt päivät johtavat, mutta onneksi mä voin nyt olla täällä kertomassa siitä. Susta tuli nimittäin tosi nuorena hyvin itsenäinen ihminen, jolla oli selvät sävelet sen suhteen mitä hän elämältään haluaa ja mitä ei. Se ettei sinulla ole ystäviä rinnalla on johtanut siihen, että olet oppinut varhain tutemaan itsesi ja tietämään omat rajasi. Et ole lähtenyt kulkemaan muiden teitä, vaan olet onnistunut raivaamaan itsellesi oman polun jota kulkea. Tästä olen sulle tänäpäivänä erittäin kiitollinen!

Niin ja hei, kun olit saanut raivattua itsesi näiden yksinäisten vuosien läpi ja löytänyt itsesi, niin lukiossa keräsitkin sitten ympärillisesi mitä ihanimman ystäväporukan. Ja se on sulla edelleen näin vuonna 2019!

En kirjeessäni halua puida vain huonosti menneitä asioita, joten voitais siirtyä eteenpäin. Sulla ei ikinä ole ollut mitään haaveammattia, mutta olet juuri näihin aikoihin saanut päähäsi, että haluat tulla isona puutyöopettajaksi. Vaikka se onkin ihan hyvä haaveammatti sulle, niin paljastuksena voin sanoa, ettei niin tule kuitenkaan tapahtumaan. Sen sijaan tulet tulevien vuosien aikana tulet löytämään oman urapolkusi valokuvauksen saralta. Tulet aloittamaan pohjalta, mutta uteliaisuutesi asiaa kohtaan tulee viemään sinut nopeasti pitkälle. Lähdet opiskelemaan aihetta arvostettuun kouluun ja onnistut luomaan tästä sinulle intohimon, jonka saralla tulet tekemään älyttömästi töitä saavuttaaksesi unelmiasi. Ja uskoa mua, sä kyllä tulet saavuttamaan niitä. Ukrainan Vogue, ELLE, työmatka Namibiassa ja Lorealin lukuisat kuvauskeikat eivät voi olla väärässä. 

Koska tulet menestymään siinä mitä teet niin haluan sanoa sulle, että uskalla unelmoida. Tiedän, että teet sitä jo, mutta haluan painottaa tätä silti. Tulet vuosien aikana saavuttamaan lukuisan määrän unelmiasi ja sen takia haluankin muistuttaa, ettei kohdallasi yksikään unelma tule olemaan liian suuri toteutettavaksi.

Toivottavasti sain tällä kirjeellä taottua edes hieman uskoa sinuun, joka elät tällä hetkellä epävarmuuden ympäröimänä. Usko itseesi, jatka omien polkujen tutkimista ja tee just niin ku sä itse haluat. Tsemppiä koulutielle!

PS: Saisit kuunnella enemmän englanninkielistä musiikkia, jotta voisit tulevaisuudessa olla paremmin perillä siitä, mistä teiniaikojen biiseistä ystäväsi aina puhuvat...


xoxo

Jere Viinikainen vuodelta 2019
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti