Jere Viinikainen is a fashion and event photographer based in Helsinki, Finland | Helsinkiläinen muoti- ja tapahtumakuvaaja, jonka blogi käsittelee valokuvausta, työelämää ja arkea

22.10.2019

KAUPPAKESKUS TRIPLA & PIKAMUOTI – MYYNTIENNÄTYKSET UUSIKSI


Tripla toi viime viikolla mukanaan Suomeen liudan uusia pikamuotiliikkeitä, joiden rekeistä löytyy farkkuja kympillä ja kevyttoppatakkeja viidellätoista eurolla.

Tästä on jo useampaan otteeseen keretty uutisoimaan erinäisissä iltapäivälehdissä – viimeksi eilen, kun kerrottiin miten näissä liikkeissä rikottiin maailman myyntiennätyksiä. Näitä juttuja lukiessa mun päässä on pyörinyt vaikka ja mitä ja kun sanon näin, niin en tarkoita asiaa hyvällä.

Pikamuotia on löytynyt Suomesta jo parin vuosikymmenen ajan ja saman ajan olen myös itse sitä enemmän tai vähemmän kuluttanut. Lapsena tilasimme kotiin kesävaatetta ja näin vanhempana löydän osan perus paidoistani näistä liikkeistä. Onhan se ihana saada valkoinen t-paita satasen sijaan vitosella ja saada näin päivitettyä omaa vaatekaappiaan edullisesti. Myös alati vaihtuvat mallistot ja uusien trendien puuskat takaavat näissä kaupoissa sen, että aina on mahdollisuus tehdä löytöjä ja saada jotain uutta ja erilaista asuihinsa yhdisteltäväksi.

Näiden positiivisten puolien lisäksi hommaan kuitenkin liittyy myös paljon negatiivisuutta, josta jokainen mediassa elänyt suomalainen on varmasti enemmän tai vähemmän tänä päivänä tietoinen. Tästä johtuen voidaankin sivuuttaa nämä kaikki ihmisoikeusasiat ym. ja lähteä paneutumaan pelkästään näiden liikkeiden käytössä oleviin materiaaleihin, jotka minussa ainakin eniten huolta aiheuttaa.


Kympin maksavat housut ovat luultavammin valmistettu useista tekokuiduista ja viimeistelty ihanasti elastaanilla. Kankaan paksuudesta on varmasti tingitty, eikä ompeleetkaan välttämättä mene aina just niin kuin pitäisi. Yhtälönä tämä kuulostaa ihan täydelliseltä, mikäli hakusessa on ollut ne uuden lempihousut seuraaville viikoille – näiden osalta kun ei kannata edes haaveilla, että nämä olisivat käytössä vielä pian alkavalla uudella vuosikymmenellä. Sama pätee myös muissa tekstiileissä ja uskallankin väittää, että edullinen hinta näkyy lähes poikkeuksetta valmistusolojen lisäksi materiaalivalinnoissa ja vaatteiden kestävyydessä.

Sääntöjä rikkoo kuitenkin aika poikkeus, enkä voi väittää etteikö näistäkin liikkeistä voisi tehdä myös hyviä ja kestäviä löytöjä. Puuvillasta valmistettu paita, tai nahasta tehty takki saattavat hyvinkin kestää käytössä vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä ja palvella näin käyttäjäänsä arvokkaalla tavalla. Tämä on asia, jota olen itse viime vuosina pyrkinyt pitämään silmällä entistä enemmän, sillä mikään ei ole mun mielestä harmillisempaa kuin löytää ihana vaate, kiintyä siihen ja hyvästellä se ensimmäisen pesun jälkeen, kun se onkin yhtäkkiä mennyt pilalle.

Näitä löytöjä on kuitenkin aina pystynyt tekemään myös jo ennen Triplaa ja ennen näitä uusia pikamuotiliikkeitä ja tämän takia nämä myyntiennätykset minua puistattavatkin. Tuntuu huolestuttavalta, että alkuvuosi pidetään kovaa meteliä ilmastonmuutoksesta ja pikamuodin haitoista ja loppuvuodesta meille tuodaan tarjottimella vino pino lisää tätä kaikkea. Jos tästä jotain pitäisi sanoa, niin se, että me ollaan näemmä formulan lisäksi myös maailman nopein kansa kuluttamisen suhteen...


SHARE:

2 kommenttia

 1. Anonyymi10/22/2019

  Tää on mielenkiintoinen juttu ja mietityttää hirveästi! Halvat hinnat ovat siinä mielessä hyvä juttu että Suomessa on kuitenkin ihmisiä jolla ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa varmasti kestävää tuotetta, silloin mennään hinta edellä jos vaikka takki tarvitaan. Sen sijaan jos pelkkä absoluuttisesti halvin hinta ei ohjaa ostamista, tämä on vähän huolestuttavaa. Joo-o, onhan se kiva että valikoima kasvaa (mietin vaikka aikaa ennen Cubusta/Bikbokia jne naisten vaatteista), sillä sitten kun ostan uuden vaatteen, on kiva oikeasti valita mieluisista eikä ottaa ainutta mahdollista vaihtoehtoa. Tai itselläni ihan perus halpaliikkeistä ostetuilla vaatteilla oleva elinkaari on +5 vuotta. Eli ehkä tiivistettynä voisin sanoa että kiva kun on valikoimaa niihin ostohetkiin ku oikeasti jotain täytyy ostaa, mutta järjetön kuluttaminen "vain koska on edullista ja uusi brändi" ei ole hyvä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on totta, että monien kohdalla on vain mentävä se hinta edellä vaatteiden suhteen ja näin ollen tukeuduttava niihin pikamuotiketjuihin. Tässä kuitenkin nopeasti esille nousee kysymys siitä, että jos on vara ostaa 5 paitaa halvalla niin miksei yhtä laadukasta kalliimmalla. Äkkiä sen oikean tarpeen rinnalle nousee halu, jota osaltaan ruokkii myös tämä alati kasvava valikoima ja mielestäni tämä on se huolestuttava asia.

   Kuten säkin tiivistit, niin onhan se ihana että valikoimaa riittää, mutta yhä useammim tulisi tiedostaa se tarpeen ja halun välinen raja.

   Poista